Heli Peltola

Miksi Suomi on taas hankkimassa uusia asejärjestelmiä (hävittäjät, laivasto) lähes tähtitieteellisillä summilla samalla, kun leipäjonot kasvavat, eikä rahaa tunnu riittävän inhimilliseen vanhustenhoitoon ja kolulutustason ylläpitoon?

 Miksi Suomi, joka sanoo pitävänsä puolueettomuutta peruspilarinaan ja arvostavansa rauhaa eettisesti tärkeänä asiana samalla osallistuu puolustusliitto Naton järjestämiin harjoituksiin?

 Mistä tällainen kaksinaismoraali, aseviennistä puhumattakaan?

 Vähälahjaisempikin sen jo ymmärtää, että kansakunnan itsenäisyys ja arvovalta rakentuu järkevän, kansojenvälisen vuoropuhelun, hyvinvoinnin, sivistyksen ja henkisen ajattelun synnyttämän kulttuurin pohjalta, sitä ei pidä pystyssä lyhytnäköinen varusteluinto, joka on kuin hiiri suurvaltojen aseleijonan edessä.

 Järkevä ajattelu ei myöskään anna uhkakuville ja pelolle valtaa, vaan katsoo historian opetusta siitä, miten aseet mahdollistavat sodan ja miten sota synnyttää vain tuhoa ja kuolemaa, sivistysvaltion luulisi sen jo ymmärtävän.

 Mitä me sitten voimme tehdä asialle? Voimme ainakin antaa aseettomuuden kannalla ja asehankintoja vastaan olevan äänemme rohkeasti kuulua. Voimme myös joka päivä vastaantulevissa tilanteissa valita sovun riidan tilalle, hyväksynnän hylkäämisen sijaan ja kohdella toista ihmistä hyvin, ei vihalla tai pelolla.

 Pienilläkin arjen valinnoilla rakennamme taustaa muutokselle, jonka vaikutus laajenee dominoilmiön lailla kohti aseista luopumista. Kieltäydymme siten antamasta voimaamme väkivallan hengelle, siirrämme sen tukemaan Vuorisaarnan rauhanajatusta sotimattomuudesta ja kaikkien rakastamisesta.